Vier veteranen vertellen over muziek die hen dierbaar was tijdens hun inzet in Nieuw-Guinea, Libanon, Srebrenica en Afghanistan. In opdracht van NostalgieNet heeft KikvorsFilm daar het programma MuziekMaten over gemaakt, gepresenteerd door Gijs Wanders.

Veteraan Ronald Wentink hoorde het nummer The Road to Hell van Chris Rea in 1995 bij terugkomst op de compound Srebrenica, na het sneuvelen van zijn kameraad Raviv van Renssen. Dat kon geen toeval zijn, besefte hij toen al. Hij vindt het een muzikaal pareltje en de tekst symboliseert zijn ervaring in Srebrenica. 


Suzanne Kos-Curré werd in 2008 uitgezonden naar Afghanistan en liet twee jonge kinderen achter in Nederland. Ze zag haar missie als een uitdaging totdat iemand haar vroeg wat een moeder daar te zoeken had. Die opmerking kwam hard aan en maakte dat de laatste weken maanden leken. Het nummer Superwoman van Alicia Keys gaf haar de kracht om door te gaan. 


Gijs Wanders sprak met hen en met de veteranen Jan Steenbakker (Libanon) en Joop Hurkmans (Nieuw-Guinea) over de rol van muziek tijdens hun uitzending. Naar welke muziek luisterden ze toen? Wat voor gevoel kregen ze daarbij?


KikvorsFilm verzorgde de meercameraregistratie van deze gesprekken, maakte van iedere veteraan een portretfilm, en monteerde dit tot een uitzending van 50 minuten.


December 2013